Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 721
78%

Ne, nenavštěvuji 1 850
22%

Celkový počet hlasů: 8571


Jak na rizikové kácení stromu na vlastní zahradě?

27.11.2014 18:11

Každý zahrádkář nebo majitel zahrady dříve či později bude řešit podobný problém – jak pokácet vzrostlý strom na zahradě. Důvodů, proč je potřeba se starých stromů zbavit, může být celá řada – od ovocných stromů napadených chorobami nebo škůdci, přes staré nebo proschlé stromy hrozící pádem až po rekonstrukci zahrady, která při nových výsadbách počítá s jiným vzhledem zahrady nebo druhy použitých dřevin.

Při kácení se spletete jen jednou

Při kácení stromů platí stejná pravda jako při kopané – jako každý Čech rozumí fotbalu, tak stejně každý Čech umí pokácet strom. Představa padajícího stromu je zřejmě tak silné lákadlo, že málokdo odolá. Jistě k tomu přispívá i nabídka hobbymarketů, kde si každý může pořídit motorovou pilu za výhodnou cenu. Jakmile drží v ruce novotou vonící stroj, připadá si jako zkušený dřevorubec schopný pokácet jakýkoli strom.
Realita je ale trochu někde jinde – ne náhodou se úrazy způsobené nesprávným způsobem práce s motorovou pilou staly v posledních letech velmi častým jevem.
Jiné nároky na vás bude klást pořezání okrasných keřů či nízkých ovocných stromů – zde při dodržování základních bezpečnostních pravidel šikovný zahrádkář jistě uspěje bez obtíží. Potíže už ale nastanou u velkých ovocných stromů – třeba u kácení přestárlých vysokokmenů, ale třeba i u starých proschlých ořešáků. A o kácení velkých okrasných stromů (třeba smrků nebo oblíbených borovic) to platí dvojnásob. Takový strom může mít běžně 15 i více metrů.
Opravdu si věříte natolik, že jej pokácíte bez rizika zranění sebe nebo poškození jeho okolí? Nezapomínejte na opatrnost a hrdost stranou. Při kácení stromu uděláte chybu pouze jednou.

Rizikové kácení svěřte profesionálům

Daleko komplikovanější situace nastává, když větší strom kácíte v zástavbě. Přeci jen na zahradě (pokud dodržíte všechna bezpečnostní pravidla) se může stát, že strom padne tam, kam neměl. Do záhonu jahod, na jiný ovocný strom či na trávník. Nedojde ale k poškození žádné stavby, sousedova plotu nebo elektrického vedení.
Kácení stromů v zástavbách je odborná práce, která vyžaduje nejen dobré vybavení, ale i spoustu zkušeností. A ty v hobbymarketu nekoupíte.
Nehledejte ani žádnou zahradnickou firmu. Pokud je rizikové kácení komplikované, musíte najít někoho, kdo se touto prací živí a bezpečně se o vše potřebné postará. Většinou se jedná o několikačlenné týmy lidí, které při kácení používají horolezeckou techniku. Velká část stromů se totiž „špalkuje na stojato“ a spouští pomalu po lanech z koruny dolů.

Pár tipů na závěr

  • Odbornou firmu nemusíte využít jen na kácení. Většinou totiž v kolektivu pracuje arborista – člověk, který stromům rozumí. A ten vám poradí, zda je strom opravdu již tak starý, že při poryvech větru ohrožuje pádem své okolí nebo zda třeba nestačí pouze radikálnější zmlazení stromu.
  • Nezapomeňte si nechat ukázat pojistku firmy, kterou si pro rizikové kácení vyberete. I když její pracovníci mohou být zkušení a opatrní, nehoda se může stát vždy. Opravu poškozeného domu či sousedova plotu vám pak uhradí příslušná pojišťovna.
  • Samozřejmostí není jen bezpečné pokácení stromu, ale i následný úklid. Množství dřevní hmoty z větších stromů obvykle přesahuje možnosti běžného domácího zpracování. Přichází tak na řadu řezání, štípání, štěpkování anebo rovnou odvoz biomasy k likvidaci. Raději zapomeňte na dříve často používané řešení – pálení. Za to dnes hrozí kvůli obecním a městským vyhláškám velké pokuty. O obtěžování sousedů kouřem a zápachem ani nemluvě.

Rizikové kácení smrku