Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 718
78%

Ne, nenavštěvuji 1 849
22%

Celkový počet hlasů: 8567


Jak vyrobit krmelec

30.11.2013 16:27

KrmelecZima už propukla téměř naplno. Denní teploty se pohybují u bodu mrazu i v nížinách. Proto bychom měli pomalu začít s přikrmováním ptactva nebo i zvěře. Krmítka pro ptáky už bychom měli mít plná zobu. Než začneme krmit zvěř, měli bychom postavit krmelec. Potrava v krmelci vydrží mnohem déle než na zemi. Je chráněná proti dešti a sněhu, proto tak rychle neplesniví. A proč vlastně krmit  zvěř ? Když uý nic, třeba tím pomůžeme zabránit okusu ovocných stromů na naší zahradě, poničení živých plotů okusem zvěří atd. A samozřejmě je správné ponáhat zvířátkům.

Než začneme, měli bychom si nachystat nářadí. Budeme potřebovat pilu, kladivo, metr a tužku, vrtačku. Dále budeme potřebovat vruty, hřebíky a spojovací úhelníky. Jakmile máme nachystány všechny pomůcky, můžeme začít.

  • Za pomoci spojovacích úhelníků spojíme dvě desky k sobě tak, aby měly tvar V – L. Délka těchto desek je libovolná. Záleží na tom, jak velký krmelec stavíme. Šířka by měla být aspoň 15 cm a tloušťka 1 cm a víc. Nyní budeme potřebovat latě. Počet záleží opět na velikosti. Mezi jednotlivými latěmi by měla být mezera zhruba 20 – 30 cm. Latě musí být stejně dlouhé, pro menší krmelce okolo 70 cm. Tyto latě nabijeme z vnější strany na obě dvě desky. Tím vytvoříme prostor, kam budeme vkládat seno a ostatní pochutiny. Na druhé konce latí natlučeme další dlouhou lať. Tou zpevníme celý krmelec. Strany celého V zpevníme dvěma latěmi, tím také zabráníme bočnímu vypadávání sena. Nyní připevníme ke stranám nohy, ty tvoří silnější trámky nebo kulatiny.
  • Druhou možností je vytvoření dvou „X“ ze silnějších trámků. Ty nám budou tvořit oporu krmelce. Tam kde se dřeva v „X“ protínají, připevníme za pomoci vrutů latě, které budou tvořit dno krmelce. Na spodní část připevníme také latě, aby nám držel krmelec pevně a nohy se nerozjížděly. To samé uděláme v horní části „X“, zde pouze s tím rozdílem, že latě navrtáme tak daleko, jak dlouhé budou latě, které budou tvořit jádro krmelce. Ty by měly být všechny stejně dlouhé. Jakmile máme latě nabité ve středu i v horní části, můžeme připevňovat latě mezi ně. Rozestup je okolo 30 cm.
  • Nyní už nám chybí pouze střecha. Tu vyrobíme za pomoci desek a šesti latí. Z latí vytvoříme dva trojúhelníky. Ty pobijeme ze dvou stran deskami tak, aby stříška seděla na krmelci. Nyní stačí za pomoci hřebíků nebo vrutů přivrtat střechu shora, aby dobře držela. Pokud chceme, aby nám krmelec vydržel delší dobu, střechu ještě polepíme střešním šindelem. Ideálně v barvách přírody. Křiklavé barvy by mohly zvěř rušit a stresovat.

 

 

Autor: Radim Dvořák Foto Fotolia