Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 717
78%

Ne, nenavštěvuji 1 848
22%

Celkový počet hlasů: 8565


Množení okrasných dřevin řízky

19.06.2015 17:23

Okrasné dřevinyMěsíc červen už začal. Tento měsíc také není měsícem, kdy nemusíme na naší zahradě dělat nic. V tomto měsíci nás čeká spoustu prací, bez kterých se neobejdeme. Mezi ty, které už jsou jen něčím navíc, patří množení okrasných dřevin. V létě množíme okrasné dřeviny takzvanými letními řízky. Začátkem června nastává období, kdy můžeme využít polovyzrálé řízky. Tyto řízky můžeme provádět až do půlky července. Řízky odebíráme z konců letorostů. Řez neprovádíme zahradnickými nůžkami, jak by si leckdo mohl myslet. Provádíme jej obyčejným ostrým nožem. Tím zamezíme narušení struktury řízku. Dále musíme dávat pozor, aby nám řízky nezaschly. Proto řezy neprovádíme při slunečném počasí. Řízky vkládáme do igelitového pytlíku, tím zajistíme vlhké prostředí.

Řez provádíme ostrým nožem.

Jakmile máme nachystány řízky, měli bychom se pustit do jejich úpravy. Pokud mají řízky velké listy, můžeme je seříznout až na jednu třetinu listu. Toto seříznutí nám ušetří prostor, do kterého řízky budeme sázet. Dále tím zamezíme přebytečnému odpařování. Rostlinám, které hůře koření pomůžeme tím, že na části řízku, která bude pod zemí, seřízneme kousek kúry. Musíme však dávat pozor, abychom nezařízli i do dřeva. Tím zvýšíme možnost zakořenění. Pokud máme nachystány řízky, vybereme místo, kam je uložíme. Místo by nemělo být celý den na přímém slunci, avšak světla potřebují řízky hodně. Také by zde měla být vysoká vlhkost, ideálně 100%. Tu můžeme rostlinkám poskytnout za pomoci igelitového pytlíku; měl by mít také větrání, aby řízky nezačaly plesnivět. Čím tepleji rostlinkám bude, tím rychleji budou kořenit, musíme však dávat pozor, aby se nám nepřehřály.

Pokud jsme vybrali místo, musíme vybrat také substrát, do kterého nařízkované dřeviny zasadíme. Substrát by neměl příliš držet vodu, měl by být dobře propustný. Zároveň nesmí odtéct všechna voda pryč, proto by měl být substrát částečně i nasákavý. Nejspolehlivějším substrátem tak bývá směs rašeliny a písku, kdy převládá rašelina v poměru 2:1. Pokud máme vhodný substrát, můžeme řízky sázet. Zapichujeme je jen tak hluboko, aby se nám nevyvrátily - což je zhruba 3 cm.

Řízky v těchto podmínkách koření zhruba 14 dní; kořenění může trvat až 1,5 měsíce. Povyrostlé řízky rozsazujeme a postupně otužujeme.

Takto množíme dřeviny jako je azalka, brusnice, bříza, dřín, ibišek, jasmín, komule, kolkvície, mandloň, pěnišník, skalník, ptačí zob, svída, tavolník, zlatice, zimostráz, metasekvoje, smrk a další.

Autor: Radim Dvořák