Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 717
78%

Ne, nenavštěvuji 1 848
22%

Celkový počet hlasů: 8565


Odebíráme rouby

27.01.2014 11:53

Zimní ovocné stromyZima je stále v nedohlednu i přes to, že už máme půlku ledna. Venku se stále teploty pohybují nad nulou a jen zřídkakdy klesnou pod nulu i v noci. Příroda je trochu poblázněná, to však neznamená, že my nemůžeme nic pro naši zahrádku udělat. Příznivé teploty můžeme využít ke kontrole zahrady. Zazimovaným rostlinám zkontrolujeme přikrývku, jestli ji vítr neodnesl. Uvolněné kameny u jezírka upravíme. Borku ze stromů odstraníme, abychom zamezili nákazám. Také se můžeme pustit do odebírání roubů.

                Pokud některý z našich stromů neplodí, plodí málo nebo plodí nekvalitní ovoce, je na čase přemýšlet, zda by nebylo vhodné jej přeroubovat. Pokud zvažujeme, zda nebude lepší strom pokácet a zasadit nový, určitě bychom to měli důkladně promyslet. Ve většině případů, je totiž přeroubování tou lepší variantou. A také snazší. Při rozhodování nám pomůže stáří stromů; nemá totiž cenu přeroubovávat staré stromy. U jádrovin je to okolo 40 let u třešní a u višní pak 20 let. Nejhůře jsou na tom meruňky a slivoně. U těch je vhodná doba na přeroubování do deseti let. K roubování využíváme jednoleté výhony, které se nacházejí v horní části koruny. V žádném případě neodebíráme větve, které jsou na kosterních větvích. Rouby také odebíráme pouze z plodných a zdravých stromů. Měly by být dostatečně vyzrálé a vyvinuté. Dvouletý výhon poznáme podle toho, že má většinou plodné pupeny. Jednoletý výhon má pouze listové výhony. Dvouletý výhon tedy na jaře pokvete, jednoletý bude obsypán listy.

  • U višní a třešní odebíráme rouby již v prosinci.
  • U meruněk a slivoní odebíráme rouby nyní čili v lednu.
  • U jádrovin však čekáme až na přelom měsíce nebo na únor.

         Pokud budeme následovat rady profesionálů, většina nám řekne, že jednoletému roubu máme ustřihnout spodní část, která je dřevitá, a následně špičku, která je nevyvinutá. Pokud však necháme roub v celku, máme menší ztráty vodnatosti roubů. Kolik roubů bychom si měli nachystat, záleží na tom, jak velký strom přeroubováváme. Obecně platí, že na větev o průměru deseti centimetrů budeme potřebovat zhruba tři rouby. Nyní máme rouby nastříhané. Ještě je musíme uschovat. Rouby se skladují v chladu v teplotě kolem 3-5°C. Pokud máme menší množství roubů, můžeme je zabalit do sáčku a vložit do lednice. Větší množství skladujeme ve sklepě, kde je teplota okolo 3°C. Zde je zapícháme do písku, ten však nesmí být přemokřený. Další možností je skladování pod sněhem. Zde se doporučuje severní strana zahrady, kde sníh vydrží déle. Tuto možnost musíme letos zatím zavrhnout díky nepříznivým klimatickým podmínkám.

                Rouby odebíráme v teplotách nad -5°C a snažíme se odebírat nenapučené větvičky. Proto se také rouby odebírají v zimě; tuto zimu se však může stát, že některé stromy vyhodí pupeny již nyní. Těmto větvím se vyhýbáme, hůře se ujímají.

 

Autor: Radim Dvořák, www.ovocnarstvi.eu Foto Fotolia.com