Ovocné koktejly ? Z ovoce vlastní zahrady !
Horko, sucho a žízeň nás doprovází téměř celé léto. Zároveň je to také doba, kdy zraje spousta ovoce. Domácí i tropické ovoce v hypermarketech sleví o více než 50%. Toto ovoce nemusíme za každou cenu jíst nakrájené na talíři. Můžeme si z něj udělat ovocný nápoj, který nás osvěží a zároveň dodá spoustu vitamínů.
- Koktejl z tmavého ovoce – stačí mít při ruce borůvky, černý rybíz nebo ostružiny. Ty rozmačkáme vidličkou na kašičku. Následně nalijeme kašičku na dno sklenice. Do jiné sklenice nalijeme mléko a lehce osladíme. Mléko našleháme a nalijeme do sklenice s ovocem.
- Jahodový koktejl – Do vyšší nádoby vložíme jahody, aspoň 4 kusy. Dále přidáme syrovátku, zhruba čtyři polévkové lžíce. Na závěr přidáme čtvrt litru mléka. Nyní tuto směs důkladně rozmixujeme a nalijeme do sklenice. Ještě přidáme pár kostek ledu a máme hotový jahodový koktejl. Tento koktejl lze pozměnit druhem ovoce. Snadno tak můžeme vytvořit banánový koktejl, ananasový, melounový, koktejl z kiwi a podobně.
- Limetkové osvěžení – do větší nádoby nakrájíme limetky na měsíčky, přidáme třtinový cukr a pár lístků čerstvé máty. Následně rozmícháme a přidáme led. Tento osvěžující nápoj nám uhasí žízeň v horkých letních měsících.
Rozmixované ovoce lze využít do osvěžujících nápojů v kombinaci s džusy. Stačí jen správně kombinovat. Nasekané třešně dáme do třešňového džusu, smícháme s vodou a kostky ledu. Do sklenice pak přidáme dekorace jako brčko, lžíce a podobně. Nyní si můžeme vychutnávat chladivý nápoj během horkých dnů. Před přípravou bychom si měli nachystat dostatek ledu, který je základem každého letního nápoje. Zároveň tak využijeme přebytek ovoce a obohatíme organismus o spoustu vitamínů.
Autor: Radim Dvořák© Maksim Shebeko - Fotolia.com