Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 717
78%

Ne, nenavštěvuji 1 848
22%

Celkový počet hlasů: 8565


Pěstujeme dřín

05.02.2014 15:48

Kvetoucí dřínTento strom je zařazen mezi listnaté dřeviny, někdy je to spíše keř než strom. V České republice rostou pouze dva zástupci, a to dřín obecný a svída krvavá. Svídu však můžeme vidět spíše na zahradách než v lesích. Jsou to odolné keře, proto od nás nebudou vyžadovat žádnou zvláštní pomoc. Dřín obecný je keř, který je jedním z prvních poslů jara. Brzy už jej můžeme vidět kvést. V této poblázněné zimě už na několika místech České republiky vykvetl. Pokud si chceme dřín na zahradu pořídit, můžeme si zakoupit klasickou žlutou barvu nebo bílý kultivar. Další druh, svída krvavá, kvete až v květnu. Dříny jsou nenáročné na půdu i zálivku. Proto s nimi není mnoho starostí. Ve volné přírodě rostou na suchých stanovištích s písčitou či kamenitou půdou. Proto jim bude zahradní zemina bohatě stačit. Dřín lze tvarovat jako okrasný strom nebo jako keř. Lze z něj vytvarovat i živý plot; k tomu se hodí spíše svída. Výhodou dřínu obecného je jeho užitkovost. Plody jsou červené peckovice a jsou jedlé. Pozor však na kyselost, jsou velice kyselé. Z těchto peckovic se vyrábí výborné víno nebo džem, dále z nich můžeme připravit zdravou šťávu nebo pálenku. Plody sbíráme koncem srpna, častěji však začátkem září. Plody jsou velmi bohaté na vitamíny. Zejména pak na provitamin A a C. Dále obsahují třísloviny, vápník, draslík, hořčík a další zdravé látky. Používá se na zvýšení imunitního systému, při chřipce, horečce, při průjmových onemocněních nebo obtížích močení.

                Pokud jsme se rozhodli vysadit tento strom či keř do zahrádky, stačí nám pouze vybrat správné místo. Jelikož je nenáročný, můžeme jej umístit téměř kamkoliv. Hodí se jako živý plot, jako solitér do trávníku nebo pouze jako dekorace do koutu zahrady, kterou potřebujeme trochu zkrášlit a prozářit žlutavými květy. Stačí navštívit zahradní centrum, kde si tuto rostlinu zakoupíme, poté na několik hodin vložíme do vody. Mezitím vykopeme menší jámu. Tu důkladně prolijeme vodou a následně lehce přisypeme hlínu. Poté do jámy vložíme sazenici stromku a přihrneme hlínu. Chytneme stromek za špičku a nasměrujeme jej kolmo k zemi. Poté hlínu ušlapeme. Opět zalijeme a přihrneme zbytek půdy. Nyní už jen čekáme na výtečné plody. Stromky můžeme koupit už rozkvetlé. Lépe se uchytí, když je na několik hodiny necháme ve vodní lázni. Lépe zakoření. Nyní už můžeme jen čekat, až nám tento krásný stromek vykvete.

 

Autor: Radim Dvořák Foto Fotolia.com