Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 721
78%

Ne, nenavštěvuji 1 850
22%

Celkový počet hlasů: 8571


Poslední úprava trávníku

19.11.2013 13:17

Dřevěný kompostérJedenáctý měsíc je předzvěstí zimy. Tomu nasvědčují i teploty, které v tomto období nepřekvapí jen proměnlivým počasím, ale i mrazy, které jsou stále více časté. Proto také musíme zahradu připravit na zimu, dokud je stále čas a my máme možnost se dostat na zahradu bez zimní čepice, péřové bundy a zateplených bot. Nejdůležitější je správně si nachystat zahradu na další rok.

Podle toho, kolik péče jí věnujeme před zimním spánkem, bude další rok vypadat naše zahrada. Nejvíc znatelné je to na trávníku. Příští rok může být plný suchých fleků. Tráva může být prořídlá a nahnědlá.

  • Listí můžeme využít na kompost nebo jako přikrývku k rostlinám.

Může být ale i hustá a krásně zelená. Tohle všechno se odvíjí od podzimní údržby.

  • LISTÍ – pravidelně listí z trávníku uklízíme. Pokud je ho příliš mnoho na trávníku, může způsobit doslova katastrofu pro náš trávník. Trávník pod listím by mohl zežloutnout nebo v horším případě by jej mohla zasáhnout plíseň, konkrétně sněžná plíseň. Listí pak můžeme vkládat na kompost nebo jej můžeme použít jako přikrývku pro některé druhy rostlin. Taková peřinka se hodí například pro hortenzie, ibišky, komule, všechny druhy růží nebo zahradní fuchsie. Pokud máme kompost, můžeme listí vkládat sem, pozor na listí ořešáku, to se častěji pálí, na kompostu se totiž velice pomalu rozkládá, proto jej někteří zahrádkáři na kompost nedávají. Pokud je tam dáváme, nemělo by toto listí tvořit hlavní zdroj kompostu a měli bychom jej trochu posekat.
  • PLODY – plody ovocných stromů a podobně se často mohou povalovat po trávě. Nemusí to být způsobené jen stromem, který nám nad trávníkem roste, mohou se sem dokutálet ze stromů, které rostou poblíž. Padané a naražené plody rychle hnijí a mohou tak nakazit trávník nemocemi, proto tyto plody co nejrychleji sbíráme.
  • OSTATNÍ NEČISTOTY – ostatní nečistoty také sbíráme z trávníku. Povalující se klacky, míče a další hračky mohou zabránit růstu nové trávy. Vzniknou tak vyležená místa, kde tráva začne žloutnout a nebude zde dále růst.

Poslední úpravou trávníku je posekání před zimou. Stébla by měla mít maximálně 4 cm na výšku. Pokud budou příliš dlouhá, nebude mít tráva dostatek vzduchu a příliš vysoká vlhkost tak může způsobit, že trávník bude brzy nakažen. Jakmile jej posekáme, provedeme poslední shrabání travních zbytků. Nyní máme trávník připraven na zimu. Pokud se nestane něco neočekávaného, měl by být trávník příští rok krásně hustý a zelený.

Autor: Radim Dvořák Foto Kompostéry vladeko