Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 721
78%

Ne, nenavštěvuji 1 850
22%

Celkový počet hlasů: 8571


Štípu - štípeš - štípeme

23.10.2014 17:27

Štípání dřevaLéto už je definitivně pryč, a na dveře klepe podzim. I když ten letošní je hodně teplý, zima určitě přijde. Otázka nestojí jestli, ale za jak dlouho. A ten , kdo topí dřevem, má opravdu ten nejvyšší čas si připravit zásobu dřeva na zimu. Ano, už je za pět minut dvanáct.
Topení dřevem se díky stále rostoucí cenám energií – plynu, dálkového tepla, ale i uhlí, stává čím dál oblíbenějším způsobem vytápění nejen na vesnici, ale i v malých městech. S nástupem nové generace dřevozplynujících kotlů odpadly potíže s malou účinností a špatnou regulovatelností tohoto druhu vytápění, a použití dřeva jako obnovitelného druhu energie získalo na oblibě.
Topení  dřevem je levné – ale ! Aby ale majitel rodinného domku na vytápění ušetřil, nevyplatí se kupovat hotové nařezané a naštípané dřevo. Jeden prostorový metr ( srovnaná hromada dřeva o velikosti 1x1x1m) naštípaného tvrdého listnatého dřeva – dubu,buku nebo habru – vychází běžně na cenu 1500,- . A za běžnou zimu není problém v kotli spálit 25-30 metrů. Kde je tedy ta úspora ? V nákupu surové kulatiny a ve vlastní práci.

Práci usnadní štípač na dřevo

Řezat kmeny ruční pilou tak, jak to dělali naši dědové, by dnes nikoho nenapadlo. Každý , kdo dnes topí dřevem, používá motorovou pilu. Je to normální, běžné, Proč by tedy nemělo být dnes už normální na štípaní dřeva nepoužívat sekeru, ale hydraulický štípač ? Pokud štípáte jeden dva metry dřeva, může být práce se sekerou zábava. Pokud ale štípáte 20-30 metrů, je to už jen fyzicky náročná práce. A zima přijde každý rok, a takhle činnost se tedy bude pravidelně opakovat. Zapomeňte na sekeru – vyzkoušejte štípač na dřevo.

A co by takový štípač měl bezpodmínečně umět a splňovat ?
• Snadná manipulace
Pokud má být štípač zařízení, které kupujete na dlouhou dobu, musí být bytelný.  Zapomeňte na plasty, železo je železo. A to něco váží. Dobrá manipulační kolečka jsou naprosto nezbytná
• Velikost štípaných polen
S velkou pravděpodobností bude topit stále stejnou délkou polen – ta je daná velikostí Vašeho kotle na dřevo. To, že na štípači jde nastavit celá řada délek, neberte jako důležité – a vybírejte podle požadované délky, kterou budete potřebovat.
• Velký průměr polen
Budete zpracovávat silnou kulatinu ? Pak vybírejte i podle tohoto parametru – velký průměr špalku do hobby štípače nedáte, prostě to nejde.
• Rychlost štípání
Rychlost štípání je asi nejčastěji opomíjená, ale snad nejdůležitější vlastnost každého štípače. Ne údaj o tlaku, který štípače vyvinou, ale rychlost pístu – to je to zásadní, co Vám ušetří čas. Je potřeba , aby pohyb pístu byl rychlý, a jeho návratová rychlost byla rychlejší než ta štípací – a to výrazně. Právě to šetří čas
• Náhradní díly budou potřeba
Hledejte takový štípač, kde náhradní díly koupíte i za pět deset let. Tak dlouho ho určitě budete používat, a budete je potřebovat. Vybírejte tedy podle toho, kde se servisem mají dostatek zkušeností, a kde Vám nedají poloviční slevu jen proto, že zatočíte kolem plným slev. 
 

Fotogalerie: Štípu - štípeš - štípeme